Ερευνητικά Προγράμματα
![]() | |
IASON + Invasive Alien Species Observatory and Network Development for the Assessment of Climate Change Impacts and Contextual Ecosystem Services Evaluation in Black Sea Deltaic Protected Areas” – IASON+ |
Ερευνητικά Προγράμματα
![]() | |
IASON + Invasive Alien Species Observatory and Network Development for the Assessment of Climate Change Impacts and Contextual Ecosystem Services Evaluation in Black Sea Deltaic Protected Areas” – IASON+ |
fdbdfdfbsdbd
sdvwec
cw
cw
cv
IASON+ Project: A Transnational Effort to Safeguard Deltaic Ecosystems Services
Invasive Alien Species Observatory and Network Development for the Assessment of Climate Change Impacts and Contextual Ecosystem Services Evaluation in Black Sea Deltaic Protected Areas
Οι Προστατευόμενες Δελταϊκές Περιοχές της Μαύρης Θάλασσας παρουσιάζουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής βιοποικιλότητας και των ποικίλων οικοτόπων. Ωστόσο, αυτές οι δελταϊκές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εισαγωγή και εξάπλωση Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών (ΧΞΕ). Η αυξανόμενη διασπορά μη αυτοφυών ειδών από τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό ή άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς και παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία και η οικονομική ανάπτυξη, ασκούν πίεση στα οικοσυστήματα της Μαύρης Θάλασσας. Τα ΧΞΕ απειλούν τα αυτοφυή είδη, διαταράσσουν τη λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων τους και επηρεάζουν αρνητικά τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, την παράκτια προστασία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Το έργο IASON+ στοχεύει να συμβάλει στη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των ΧΞΕ στις δελταϊκές περιοχές της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, με ιδιαίτερη έμφαση στα δελταϊκά οικοσυστήματα των ποταμών πέντε χωρών – Δούναβης (Ρουμανία και Ουκρανία), Νέστος και λίμνη Βιστωνίδα (Ελλάδα), Kızılırmak (Τουρκία), Chorokhi και Kolkheti (Γεωργία). Το έργο προωθεί την πρόληψη και διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως η εξάπλωση των ΧΞΕ, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας και αποσταθεροποίηση των φυσικών διεργασιών. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία των δελταϊκών οικοσυστημάτων προωθώντας βιώσιμες πρακτικές διαχείριση καθώς και στην ενσωμάτωση πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Μέσω της ολοκληρωμένης προσέγγισής του, το IASON+ επιδιώκει να διασφαλίσει την ισορροπία αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας παράλληλα τη συνειδητοποίηση και τη συμμετοχή της κοινωνίας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της περιοχής του έργου – δελταϊκά οικοσυστήματα που ανήκουν σε διαφορετικές βιογεωγραφικές ζώνες, με διαφορετικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης – δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών (ΧΞΕ) και των οικοσυστημικών υπηρεσιών τους υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Το έργο IASON+ έχει δομηθεί έτσι ώστε όλες αυτές οι προκλήσεις να προσεγγίζονται με έναν ολοκληρωμένο και διασυνοριακό τρόπο. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και πόρων, διευκολύνοντας μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση του ζητήματος των ΧΞΕ στις δελταϊκές περιοχές της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει ένα Παρατηρητήριο με προηγμένες ΤΠΕ υπηρεσίες, μια δομή ανοιχτή τόσο σε ερευνητές όσο και στο ευρύ κοινό, που θα παρέχει πληροφορίες για όλα τα αποτελέσματα του έργου. Ειδικότερα το Παρατηρητήριο θα περιλαμβάνει:
Οι κύριοι ωφελούμενοι από τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα του έργου είναι:
Συμμετέχοντες φορείς:
Ρουμανία: Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης του Δέλτα του Δούναβη (The Danube Delta National Institute for Research and Development)- Συντονιστής
Ρουμανία: Διαχειριστική Αρχή της Βιόσφαιρας του Δέλτα του Δούναβη(Danube Delta Biosphere Reserve Authority)
Ουκρανία: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας (Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine)
Ελλάδα: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας – Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Turkey: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Karadeniz – Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών (Karadeniz Technical University – Faculty of Marine Sciences)
Georgia: Διεθνές Επιχειρησιακό και Οικονομικό Κέντρο Ανάπτυξης (International Business and Economic Development Center)